Clicky

6 dolog fáradtság ellen

Most valami praktikusat gondoltam írni Nektek, mert sok barátomtól hallom a környezetemben, hogy nincs energiája és folyamatosan fáradt…

Az álmosságért szinte mindenki valamilyen külső körülményt hibáztat. Összeszedtem nektek 6 dolgot, amit érdemes átgondolni, ha te is ilyen tünetekkel küzdesz…, ugyanis nem mindig az óraátállítás a hibás!

1. A legfontosabb természetesen a megfelelő pihenés. Ehhez tudni kell, hogy a test csak akkor tud pihentetően aludni, ha nincs fent a Nap. Lehet, hogy ez valakinek új infó, de a természet részei vagyunk akkor is, ha városban élünk. A tobozmirigyünk érzékeli a Nap állását és a melatonin termelődését ennek megfelelően szabályozza. A hatékony alvás tekintetében az is lényeges, hogy az (egyesek szerint másfél, mások szerint három órás alvásfázisoknak) megfelelően aludjunk. Ezek csak körülbelüli értékek egyébként is, a lényeg, hogy meg kell ismernünk annyira a testünket, hogy érezzük, mikor van vége egy ilyen fázisnak. Ha egy ilyen hullám közben ébreszt az óra, akkor „zombi üzemmódban” ébredünk. Legjobb a biológiai órára ébredni és az ébresztőt csak biztosítéknak használni. Lényeges még a csöndes és utcavilágítástól mentes alvóhely és a megfelelő póz is. A nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt legalább egy órával már érdemes kerülni az olyan tevékenységeket, amik az idegrendszert izgatják: film, intenzív mozgás, elektromos készülékek (pl. mobilozás).

2. A D vitamin (és az endorfin) miatt minden nap legalább 20-30 percet a napon kell tartózkodni. Télen ez az időtartam a Nap beesési szöge és a szabad testfelületek hiánya miatt megnő. Ezért ha süt a Nap és lehetséges, akkor télen is érdemes a levegőre menni, és lehetőség szerint minél nagyobb testfelülettel érintkezni a napfénnyel. Ha nincs más megoldás, akkor vitamin tablettával is lehet ezeket valamelyest pótolni. Ahogy fentebb írtam, a napfény a melatonin hormon megfelelő termelésében is szerepet játszik, ami az alvásunkat és a test ciklikus működéseit is befolyásolja.

3. Minden nap mozogni kell valamennyit. Nem kell minden nap keményen edzeni, de ami neked testhez áll és jól esik, abból minden nap érdemes 20-30 percet csinálni. A jóga például erre kitűnő. Több kutatás is bizonyította már, hogy aki rendszeresen végez testmozgást (legalább heti háromszor), az kevésbé érzi magát fáradékonynak.

4. A reggeli kávét el kell felejteni. Igen, az összes „no coffee, no prana” baromsággal együtt, nem kell mindent elhinni, amit a jógaoktató mond. Nem azzal van a gond, ha egy vizsgára készülsz, vagy egy nagyon komoly projektet be kell fejezned időre és havonta egyszer a kávéhoz nyúlsz. Az a gond, ha ez rendszeressé válik. A kávé lehet, hogy legális, de a koffein attól még egy drog. A délután 6 után elfogyasztott kávé pedig bizonyítottan beleavatkozik az alvás mélységébe, és ettől a következő nap is jobban fogod érezni a kávé szükségét. A koffein rácsatlakozik és blokkolja az úgynevezett adenozin receptorokat, amelyeket a test nyugtatására termel a szervezet, és a fáradtságérzetért felelősek. A koffein gyakorlatilag átveri az agyadat, amitől nem érzed magad fáradtnak. Ennek a kémiáját most hosszú lenne itt kifejteni, akit érdekel, utánanézhet. A lényeg, hogy végső soron a tested a kávétól még több adenozin receptort hoz létre, amitől még több kávét kell innod, és még fáradtabbnak érzed magad nélküle. Tehát a kávé rendszeres fogyasztása egyértelműen függőséghez vezet.

5. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (sok más mellett) a fáradtság elkerülése miatt is fontos. Az összes sejtednek vízre van szüksége a működéshez, és az agyadnak is egy jó nagy adag víz kell naponta ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Nem nagyon van tudományosan bizonyított mennyiség, de az biztos, hogy a testünkben már egy mérsékelt dehidratáció is jócskán csökkenti a teljesítményünket, tehát érdemes sokat inni. Szerintem ez legalább másfél, de inkább két liter.

6. A számítógép és mobiltelefon kijelzőjének (kékes) fénye azt az impulzust adja az idegrendszerünknek, hogy nappali világosság van. Ha a lefekvés előtti időszakban ezeket nézed, akkor lefekvéskor a szervezeted össze lesz zavarodva annak kapcsán, hogy tulajdonképpen nappal van-e vagy éjszaka, ébernek kellene-e lenned vagy álmosnak. Ezért a lefekvés előtti időszakban már célszerű kerülni a fényes elektronikus eszközök használatát, vagy legalább a fényerejüket érdemes alacsonyabbra állítani.

Ádám

Szabadság

Egy átlagos napon mennyi felesleges terhet pakolsz magadra, mennyire ragaszkodsz olyan dolgokhoz, ami nem szolgálja a javadat?

Egy|üttlét és Egy|edüllét

Vizsgáld meg a látszólag ellentétes jelentésű fogalmakat. Mind a kettő ugyanúgy indul, ugyanabból indul ki: az EGY-ből, vagyis Önmagadból.

Harc önmagaddal

Nézz magadba és tedd fel a kérdést, hogy valóban fontos csatáznod önmagaddal vagy mások háborúját próbálod megvívni.