Clicky

A lélek fekete lyuka avagy a boldogtalanság

Mi is az a hiányérzet ami az életünk minden napjában megjelenik? Miért keressük a boldogságot mindannyian és miért olyan nehéz megtalálni?

Valószínűleg minden ember feltetette már magának ezt a kérdést legalább egyszer eddigi élete során. Egy olyan „betegség” van jelen a világban, amely mindannyiunkat érint. A boldogtalanság „betegsége”. Számos praktikát, tippet, ötletet találunk az internet világában ahhoz, hogyan is leljük meg a mi elveszett boldogságunkat. Mert ugye ami nincs az valószínűleg elveszett vagy épp soha nem is létezett. Ha jól sejtem akkor legalább egyszer már azt is mindenki átélte, hogy milyen igazán boldognak lenni, tehát valahol csak létezik a boldogság.

Ezek a tanácsok, ha megfogadjuk őket talán meghozzák az átmeneti könnyedséget mindennapjainkba. Tapasztalataim eddig mind azt mutatják, hogy ha át is gördülünk egy-egy problémán utána mindig jön a következő. Az elme mindig fog okot találni arra, hogyan ne legyél teljes, hogyan ne legyél boldog. Mindig talál valami kivetnivalót, valamit ami lehetne még tökéletesebb, még szebb, még jobb. Amíg pedig az elmével és a gondolatokkal azonosulsz sohasem lehetsz igazán boldog.

Mooji advaita tanító szavait idézve:
“Ha volna gyógyulás, amely szükséges,
akkor az a gyógyulás, a felébredés volna.
Ez a legnagyszerűbb gyógyulás.”

Tehát legyen bármi is a rosszkedved és boldogtalanságod oka az egyetlen kiút ebből, az ha befelé indulsz. Felfedezed és felismered valódi természeted. Amíg a gondolatokkal azonosulsz nem vagy tudatában annak, hogy te valójában az vagy aki a gondolatokat meg tudja figyelni. Az a tiszta háttér jelenlét és tudatosság vagy ami a gondolatokat és érzéseket megfigyeli.
Nem kell hozzá semmilyen tudás, hogy az imént olvasottak ne csak szavak és gondolatok legyenek elmédben. Tedd személyes felismeréssé és próbáld ki most! Tényleg használd a tudatosságod, ha kell olvasd el többször a következő pár sort teljes jelenléttel.

Figyeld meg az elmében mozgó gondolatokat, akár az óceán hullámait. Egyik gondolat követi a másikat. Majd figyeld meg a gondolatok figyelőjét! Érezheted, hogy ez a két dolog nem azonos. Ott vagy te a gondolatok mögött.

Haladj tovább befelé ezen az úton, hagyd magad mögött az elme börtönét és a téves azonosulásokat! Fedezd fel valódi éned és figyeld meg, hogy azt aki valójában vagy korlátozza-e bármi az életben! Korlátoz bármi abban, hogy boldog legyél? Tévesen azt gondoljuk, hogy mi éljük az életet. Pedig valójában egyek vagyunk az élettel. Van bármi ami korlátozza az életet? Most lehet az elméd rögtön válaszolt, hogy „persze, a halál korlátozza az életet”, de nem. Nem így van. A halál is az élet része, ahogy a születés is. Az élet, a létezés pedig korlátlan, ahogy te magad is. Pihenj meg ebben az érzésben, időzz egy kicsit a végtelenségben és bármikor újra boldogtalanság jelenik meg benned már tudod merre kell haladnod!

Brigi

Szabadság

Egy átlagos napon mennyi felesleges terhet pakolsz magadra, mennyire ragaszkodsz olyan dolgokhoz, ami nem szolgálja a javadat?

Egy|üttlét és Egy|edüllét

Vizsgáld meg a látszólag ellentétes jelentésű fogalmakat. Mind a kettő ugyanúgy indul, ugyanabból indul ki: az EGY-ből, vagyis Önmagadból.

Harc önmagaddal

Nézz magadba és tedd fel a kérdést, hogy valóban fontos csatáznod önmagaddal vagy mások háborúját próbálod megvívni.