Egy jógi 12 pontja a sikerhez

Lehet, hogy külső szemmel valóban sikeres vagyok, de azt gondolom, hogy a valódi sikerem, ami igazán értékes, az nem ezekben mérhető…

A siker nem anyagi természetű, hanem egy belső dolog, amit nem lehet kitenni a vitrinbe vagy büszkén mutogatni másoknak. Tulajdonképpen a külső sikerem is ebből a belső szabadságból bomlott ki.

Szóval a sikeres jelzők kapcsán elgondolkodtam azon, hogy akkor mégis mi erre a válasz és gondoltam megosztom veletek, hogy én ezt hogyan látom. Remélem, nem befektetési tanácsokat vártok tőlem, mert semmi ilyesmihez nem értek! Egyszerűen csak segíteni szeretnék. Jógiként azt tudom elmondani, hogy szerintem mi kell ahhoz belül, hogy valaki sikeres legyen, mi az én megélésem ezzel kapcsolatban.

Íme egy jógi 12 pontja a sikerhez:

1. Önismeret. Ez az első és a legfontosabb. A legtöbb ember a környezetéből és a médiából kapott ötletekből akarja összerakni magát és soha nem ás ennél mélyebbre. Felszínes és semmitmondó vágyakat hajszol, amik nem is teszik igazán boldoggá. Sem őt, sem a világot. Lehet, hogy egyeseknek ez túl misztikusnak hangzik, de hiszem, hogy a személyiségünket alkotó kondicionáltságon, programokon és viselkedésmintákon túl van egy olyan részünk, ami szoros kapcsolatban van egy nagyobb rendszerrel, egy egésszel, amit nevezhetsz Istennek vagy az Univerzum tudatosságának. Ez a nagyobb rendszer pedig jót akar neked, mert ő is akkor van jól, ha te jól vagy. Ugyanúgy, ahogy te akkor vagy jól, ha a sejtjeid jól vannak. Ha az ember eleget foglalkozik önmaga megismerésével, akkor előbb-utóbb megtalálja azt a hangot, ami nem az elme önző, korlátolt és félelmekkel teli zaja, hanem annál egy sokkal tudatosabb és szeretetteljesebb létező hangja. Ha szerencsés vagy, akkor azt is felismerheted, hogy ez a hang te magad vagy és nem a Jóisten.

2. Elmehetsz egy guruhoz, vagy terapeutához, asztrológushoz, kineziológushoz, látóhoz, vagy elolvashatsz száz könyvet, de végső soron csak te találhatod meg azt, hogy mi tesz igazán boldoggá. Segíthetnek az utadon, de ezt a munkát nem végezheti el helyetted más, ez a te feladatod.

3. Fogadd el magad, mert már úgyis ez vagy, ezekkel a vágyakkal és gondolatokkal. Kár megjátszani magad, főleg önmagad előtt. Nem érdemes dugdosni magad elől egy nem annyira szent vágyat vagy gondolatot. Senki sem tökéletes. Te sem vagy az. Ne legyél maximalista, viszont fontos az önkritika, hogy időnként állj a tükör elé és nézz őszintén a saját szemedbe. Akkor gyorsan kiderül, hogy milyen ember is vagy.

4. Ha megvan az önismeret, akkor hajrá, kezdd el művelni. Kezdj el élni, ha eddig nem tetted volna. De a sorrend fontos, mert önismeret nélkül, csak esztelenül fogsz rohangálni a felületes vágyaid után, miközben csak utánzol valakit. Az nem te vagy! Ha viszont végre megtaláltad a saját hangod, ha valamiben tényleg hiszel, hogy az helyes és tiszta, akkor végig kell vinned. Akkor is, ha a tömeg vagy a főnököd, az anyád, az apád, a legjobb barátod mást mond. Ne akarj másoknak megfelelni, meg kell tanulnod kiállni magadért és a számodra fontos emberekért. Nem fogsz örülni, de egység tudat ide vagy oda, a valóság ezen szintjén az erősebb kutya…

5. Fontos a kitartás és a szorgalom, viszont emellett az is lényeges, hogy tudd abbahagyni, amiben már nem hiszel, vagy ami már nem te vagy. Mindenki változik, ez az élet rendje. Darwin szerint is az marad életben, aki ügyesebben változik, alkalmazkodik.

6. Önmegvalósítás közben csak akkor tartsd be a szabályokat, ha azokat szívből tisztának érzed. Nem birka vagy, hanem gondolkodó ember. A szabályaink többségét hatalomvággyal és félelemmel teli emberek hozták, akik vagy irányítani vagy irányítva lenni akarnak. Ezek egy olyan fogasztói társadalom eszméi, amely jelen állapotában az öngyilkosság felé tart, ezért nem biztos hogy a „mainstream” az igaz vagy az egészséges.

7. Válogasd meg, hogy kinek a véleményére adsz (maximum 2-3 ember). Ha mindig mások véleményével foglalkozol, el fogod felejteni, hogy ki akarsz lenni Te. Fogadd el, hogy nem fog mindenki szeretni. Minél sikeresebb vagy, annál több ember fog szeretni és annál több ember fog nem szeretni is. A te döntésed, hogy melyik csoportra irányítod a figyelmedet. Ha azokra figyelsz, akik irigyek rád vagy nem értenek veled egyet, akkor olyanná fogsz válni, mint ők. Ez biztos.

8. Nagyon fontos, hogy a céljaidat, kedvedet alapvetően meghatározzák a körülötted élő emberek gondolatai, vágyai. Minél közelebb áll hozzád az illető, annál jobban. Ezért még ha a megszokás hozzájuk is köt, a mérgező embereket el kell távolítani az életedből, mert visszahúznak. Nem lehet mindenkit megváltani és nem vagy felelős mindenkiért. Fontos segíteni azokon, akik nyitottak erre és fontos megosztani, amid van, de vannak, akik (igazán) nem akarják, hogy segíts rajtuk, nem tudnak tanulni tőled vagy veled együtt fejlődni, csak lehúznak a gondolataikkal és hozzáállásukkal. Rajtuk úgy segítesz a legtöbbet, ha hagyod őket, hogy járják a saját útjukat, majd idővel úgyis kiderül, hogy kinek volt igaza.

9. Tanuld meg uralni a gondolataidat, a hozzáállásodat, mert a gondolataidból lesznek aztán a tetteid és végső soron ezekből építed fel az életedet. A gondolatok teremtő ereje nem csak mese.

A sikeres és boldog élet kialakítása szempontjából esszenciális a csapongó elménk uralása és a félelmeken való felülemelkedés. Egy fókuszált elme olyan, mint egy jó eszköz egy szakember kezében, egy tompa és csapongó szikével egy sebész sem tudna életet menteni.

10. Működj összhangban a környezeteddel és a bolygóddal, mert ahogy az első pontban írtam, az egész akkor van jól, ha a részek jól vannak, de ez fordítva is igaz. Akkor leszel jól, ha a nagyobb rendszer is jól van körülötted és ahogy a te tested akadályokat gördít a nem helyesen működő sejtek elé, úgy a Föld is akadályozni fog, ha (egy sejtjeként) nem úgy működsz, ami a földi élet fennmaradása szempontjából fenntartható. Egyél kevesebb húst, használj kevesebb műanyagot, környezetbarát szereket, termelj kevesebb szemetet, használd a tömegközlekedést, a biciklidet, vegyél elektromos autót, napelemet, stb… ezer és ezer dolgot tehetne mindenki a Földért. Hidd el, érdemes, meghálálja. A nagyobb rendszer gondoskodik az őt alkotó kisebb rendszerekről, ha azok egységben működnek a többi rendszerrel. A Gondviselés nem csak mese.

11. Ne arra figyelj, amid nincs, hanem arra, amid van! Ha a hiányra koncentrálsz, akkor mindig lesz mit befoltoznod és elmegy az egész életed azzal, hogy vársz valamire ahelyett, hogy élveznéd azt, amid/akid már van és hálás lennél érte. Nem a Jóistennek, nem önmagadnak, hanem egyszerűen csak hálás.

12. A pénz egész egyszerűen nem lehet cél. Önmagad őszinte megélése lehet a cél, a pénz mellékhatás és végső soron illúzió. A pénz nem egyenlő a boldogsággal. Lehet valaki gazdag úgy, hogy közben nem szabad és nem boldog. Először válj szabaddá és boldoggá, aztán gazdaggá. Válj szabaddá a beléd nevelt korlátozó viselkedésmintáktól, az egódtól, és ha ahhoz lesz kedved, akkor az anyagi szabadság is megérkezik, mint hab a tortára.

Ádám


Kapcsolódó tartalmak