Nyers vegán áfonyás torta
Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető torta recept, amihez ráadásul még sütőre sincs szükségünk. Laktózmentes, gluténmentes, nyers, vegán és nem utolsó sorban borzasztóan finom. 🙂
Hozzávalók:
Alap:
– 160 gramm mandula
– 160 gramm aszalt szilva (datolyával is működik)
– egy csipet só
– 2 teáskanál kókuszolaj
Krém:
– 250 gramm nyers kesudió
– 200 gramm fagyasztott áfonya
– 100 ml agavé szirup
– 30 ml kókuszolaj
A torta alapjához először áztassuk be az aszalt szilvát kb. fél órára. Amikor megpuhult a szilva, öntsük le róla a vizet és tegyük aprítóba a mandulával, kókuszolajjal és sóval együtt. Addig turmixoljuk amíg egy ragadós állagú „tésztát” nem kapunk. Ha ez kész egy 18 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen nyomkodjuk bele a torta alapját és tegyük hűtőbe pihenni.
A krémhez a kesudiót szintén beáztatjuk kb. egy órára. Egy óra elteltével öntsük le róla a vizet és tegyük aprítóba a kókuszolajjal és az agavé sziruppal együtt. Mikor már nagyjából krémes állagot kaptunk, lassan adagoljuk hozzá a fagyasztott áfonyát is. A kész krémet öntsük rá a tortánk alapjára, majd tegyük fagyasztóba legalább egy órára.
Tálalás előtt 10 perccel érdemes kivenni a fagyasztóból, hogy könnyebb legyen szeletelni. Lehet díszíteni friss áfonyával, kókuszchipssel vagy akár csokis granolával. 🙂
Brigi